Gesloten constructie

Bij een gesloten constructie, ook schroefdak genaamd, wordt het riet op een plaat geschroefd. Het fundamentele verschil tussen een open en een gesloten constructie is dat er bij een gesloten constructie geen luchtspouw bestaat tussen het riet en de plaat. Doordat er hier geen luchtspouw is tussen het riet en de onderconstructie, telt de isolatiewaarde van het riet (Rc= 1,25) hier ook mee. Meestal is de gebruikte plaat een OSB-plaat of multiplex. Dankzij het feit dat er een harde scheiding is tussen binnen en buiten, is deze constructie tochtdicht. Deze constructie is ook brandveiliger doordat het riet in geval van brand geen lucht van onderuit kan aanzuigen. Van zodra je geen gebruik maakt van een volledig open constructie is het zeer belangrijk dat er een dampscherm gelegd wordt dat volledig dampdicht is. Dit dampscherm wordt aangebracht bovenop de plaat omdat dit de beste manier is om het dak volledig dampdicht te maken.

Om te voldoen aan de huidige bouwnormen waarbij de isolatiewaarde (Rc) minimaal 2,5 moet zijn, moeten daken van nieuwe huizen sowieso bijkomend geïsoleerd worden. Dit houdt in dat er op nieuwe huizen dus nooit nog een dak gebouwd kan worden zoals op de tekeningen hierboven. Op de sporen of gordingenkap komt er bij nieuwe huizen dus altijd eerst een OSB-plaat met daarop dan een dampscherm en vervolgens een isolatiepaneel. Voor de rest bestaat de keuze om het riet rechtstreeks op het isolatiepaneel te schroeven (gesloten constructie) of om te werken met verhoogde tengel en rietlatten waarop het riet traditioneel gebonden wordt (open constructie).

 

Voordelen:

  • Veel betere isolatiewaarden die voldoen aan de huidige bouwbepalingen (de Rc-waarde van het dak = Rc van het gekozen isolatiepaneel + Rc 1,25 voor het riet) 
  • Hogere brandveiligheid 
  • Binnenzijde is stofvrij en glad en keurig afgewerkt 

Nadelen:

  • Arbeidsintensiever proces
  • Het is iets duurder 

Toepassing: Plaatsen boven nieuwe, verwarmde ruimtes

© Rietdekkersbedrijf Hietbrink - Rijssenseweg 5 - 7451 RC Holten - T. 0548 363772 / 06 22 172 192                                                                             Realisatie